2005-12-16

2005-12-16: Värdetransportrån

Så har då Tre-lingon, även känt som Securitas, ännu en gång skänkt ett generöst bidrag till den organiserade brottsligheten.
    Ett par män stoppade en värdetransport med de välkända tre röda fläckarna på sidan, en symbol som för dessa tjuvar betyder "här finns det pengar att hämta". Sedan körde de ut de som fanns i bilen, sprängde den och hämtade pengarna. De åkte iväg en bit, lastade över bytet till en annan bil och tände eld på den första.
    Svårare än så är det inte. Och de som bär skulden till att det är så lätt är de ansvariga på Securitas. Om de hade haft något emot att pengarna hamnade i händerna på kriminella gäng och andra terrororganisationer hade det nämligen inte varit speciellt svårt att förhindra att så skedde. Andra länder har lyckats - i Norge har man t.ex. inte haft ett lyckat värdetransportrån i mannaminne - och det behövs inte mycket fantasi för att tänka ut många åtgärder som skulle göra sådant här mycket svårare. Men det är tydligt att man gärna ser att brottslingar hämtar pengarna.
    Jag har ingen aning om varför man har denna inställning och det är klart att de ansvariga aldrig skulle erkänna att det ligger till så, men deras handlingar talar sitt tydliga språk. Och visst är det så att den som finansierar onda människor (exempelvis terrororganisationer) själv är ond. Vi kan bara hoppas att de ondas samvete vaknar till liv och hjälper dem att ta steget över till den goda sidan.

Nyckelord: 2005-12-20

2005-12-20: Securitas får böta

Arbetsmiljöverket verkar hålla med mig angående värdetransportrånet 2005-12-16, även om de kanske inte uttrycker sig lika tydligt som jag gjorde.
     Enligt Ekot kräver Arbetsmiljöverket att Securitas ska böta 100000 kr för att de misskötte transporten så till den milda grad. Det viktigaste och mest självklara kravet som Arbetsmiljöverket ställer är att pengarna ska förvaras i ett slutet system som ser till att de förstörs om någon försöker stjäla dem.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,