2006-01-31

2006-01-31: Muhammed vs. religionsfrihet

Den muslimska världen har nu framtvingat ett antal ursäkter och avståndstaganden från västvärlden i allmänhet och Danmark i synnerhet. All denna uppståndelse med ekonomiska sanktioner, flaggbränningar och dödshot berodde på att en tidning publicerade några skämtteckningar av profeten Muhammed. Det har sagts att detta är ett övergrepp på muslimernas religionsfrihet, eftersom deras regler säger att profeten inte får avbildas. Och man kan väl tycka att det är lite onödigt att provocera folk.
     Men vad är religionsfrihet då? Den enda rimliga tolkningen är väl att folk ska få ha sin tro i fred och inte bli påtvingade andra människors religioner. Man ska få hålla sina gudstjänster bäst man vill och har rätt att vägra tro på vilka vetenskapliga teorier eller uppenbara sanningar man vill. Om ens religion säger att jorden är platt får man tro det, trots att det är lögn.
     Låt oss fundera lite över den första och viktigaste delen. Man ska inte bli påtvingad andra människors religioner. Det betyder att förr i tiden, när alla var tvugna att vara kristna och gå i kyrkan, hade vi inte religionsfrihet i Sverige. Det betyder också att Sovjetunionen, som kastade icke-ateister i fängelse, inte hade religionsfrihet. Samma sak gäller exempelvis Iran och Kina.
     Nu för tiden har vi religionsfrihet i Sverige. I alla fall för alla utom kungen, som tydligen fortfarande måste vara kristen. Antagligen är det ett tecken på att han borde ha avskaffats ungefär samtidigt som religionsfriheten infördes. Kungen mot religionsfrihet låter väl som ett bra byte?
     Jag tycker att muslimernas krav på att ingen ska avbilda Muhammed rimmar väldigt illa med religionsfriheten. Visst får de ha sådana regler om de vill, men de får inte tvinga oss andra att följa dem. Vad blir nästa steg? Att kristna länder bojkottar alla som inte erkänner att Jesus var Guds son? Att judar bränner en massa nationsflaggor för att de ländernas invånare äter fläsk? Att hinduer mordhotar alla som bor i länder där man äter nötkött?
     Nej, man får helt enkelt inte vara så känslig. Låt bli att rita av vilka historiska personer ni vill, vägra blanda kött och mjölk om det får er att må bättre och lev efter vilka tokiga regler ni vill. Men blanda för sjutton inte in oss andra i era lekar! Den som ger sig in i leken får leken tåla, heter det ju, men det innebär också att den som väljer att stå utanför går fri.

Religionsfrihet är ju också en lite konstig idé. Man kan tycka att om man har yttrandefrihet, tankefrihet och mötesfrihet så borde religionsfriheten täckas ganska bra. Det vore också trevligt att ersätta den med andra rättigheter som gäller lika för alla och inte bara för de som har idéer och regler som hör till en accepterad religion.
     Fast det kanske är bra att ha en speciell rättighet för att betona att vi verkligen väldigt gärna vill slippa bli inblandade i och påverkade av andras religioner.

Det är inte lätt att hitta de upprörande teckningarna för att göra en egen bedömning, men här finns i alla fall en av dem. Den är inte speciellt bra och möjligen på gränsen till hets mot folkgrupp om syftet är att framställa muslimer i allmänhet som självmordsbombare. Man kan väl förstå att den är provocerande för en djupt troende muslim som är beredd att göra vad som helst för att visa att islam är en fredlig religion. Kanske kan man jämföra det med att framställa Jesus som homosexuell, eller att säga att påven är en kyckling, eller att likna Buddha vid en rostig plåtburk. Det är klart att man får bli upprörd om folk är respektlösa, men samtidigt måste man respektera andra människors religionsfrihet. Och deras frihet från religion.
     Här är en liten teckning som jag själv har gjort. Jag vågar inte rita av Muhammed, för då vet man inte vad som kan hända, men här är i alla fall någon helt annan:

Absolut inte profeten Muhammed!

Nyckelord: 2006-02-01

2006-02-01: Yttrandefriheten slår tillbaka

Ibland blir man riktigt lycklig över vad yttrandefriheten kan åstadkomma. Ett stort antal tidningar har publicerat muhammedbilderna för att visa att de inte låter sig tystas av en högljudd minoritet. Jag vill hylla dem som, med risk för sin egen säkerhet, leder denna kamp:

Die Welt
Aftenposten
Dagbladet
Berliner Zeitung
D.V.
La Cronica
Corriere della Sera
La Stampa
El Periodico

Vem ska bli först i Sverige?

Jag vill samtidigt peka ett finger mot de som ställer sig på andra sidan genom att censurera en av sina bloggar som publicerade en av bilderna.

Jag har också hittat bilderna i ett digert arkiv med avbildningar av Muhammed. Där finns allt från konstverk köpta i muslimska länder till de relativt tama karikatyrerna från Jyllandsposten till de senaste reaktionerna på den islamistiska intoleransen där Muhammed framställs som en mordisk och hakkorsprydd demon omgiven av omskurna småflickor, förtryckta kvinnor och mördade människor.
     Samtidigt kräver många muslimer att de gamla fåniga hädelselagarna ska återinföras. Det var väl det brott som det var i särklass mest tufft och fräckt ("kreddigt" som det heter på bloggstockholmska) att bli dömd för innan den lagen äntligen togs bort i Sverige så sent som på 1970-talet.
     Så kan det gå. Ryktena som spreds i mellanöstern (drygt ett kvartal efter att Jyllandsposten publicerade bilderna) om att hela norra europa var tapetserat av grova muhammedkarikatyrer ledde till protester och hot och det ledde i sin tur till att ryktet nästan blev sant. Bra jobbat, ryktesspridare!

Den slutsats som jag drar av allt detta är att mänskligheten tydligen befinner sig längre ifrån ett civiliserat tillstånd än jag trodde. Ett par tusen års karantän är omgivningens troligaste reaktion. För inte ska det väl behöva gå så långt att man blir tvungen att sterilisera jordytan och börja om från början?

Nyckelord: 2006-02-02

2006-02-02: France Soir byter sida och al-Shihan är ett ljus i mörkret

Det dröjde inte länge förrän en av gårdagens hjältar föll ifrån. France Soirs ägare avskedade tidningens VD för att han hade publicerat muhammedbilderna. Tidningen tog därmed steget över till censursidan som tycker att religioners regler står över yttrandefriheten och religionsfriheten.
     Fast man får förstå dem. Det är inte alla som vill riskera de ganska allvarliga följder som man kan drabbas av om man opponerar sig mot de tokreligiösa. Jag tänker till exempel inte publicera bilderna, utan nöjer mig med att peka på dem, och det beror bara delvis på att jag är osäker på upphovsrättsförhållandena.
     Blaskan France Soir har i alla fall tagits bort från min hyllningslista.

En tidning som jag skulle vilja lägga till är jordanska al-Shihan, som nu har publicerat bilderna för att försöka få muslimer att ta reson. Chefredaktören Jihad Momani är en sann hjälte. Han ställer frågan "Vad bidrar mest till att skapa fördomar om islam - de här teckningarna eller bilder på en kidnappare som skär halsen av sina offer framför kamerorna?"
     Jag letar vidare efter en länk...

Nyckelord: 2006-02-05

2006-02-05: Religionskrig på gång?

Jag har egentligen redan slösat alldeles för många ord på den här skitsaken med de danska teckningarna, men när jag nu har börjat kan jag väl inte bara sluta mitt i. Speciellt inte när det har lett till att länder har brutit de diplomatiska förbindelserna med varandra och till och med har börjat begå krigshandlingar (i skrivande stund Syrien och Libanon, som har låtit pöbeln bränna ner ett antal ambassader).
     Det man ska komma ihåg är att allt började med att några individer ritade lite på ett papper. Som betalning för det ska företag bojkottas, ambassadörer tas hem, flaggor brännas och, om många får som de vill, människor massmördas. Sinne för proportioner saknas med andra ord helt.
     Bättre reklam än så här kan inte Pia Kjærsgaard och andra extremister, som förespråkar en nuk'em-politik för den muslimska världen, få. Och det är väl egentligen också det fundamentalisterna är ute efter. De har våta drömmar om religionskrig varje natt. Kanske är det till och med så att det är deras skuldkänslor över dessa osanktionerade utlösningar som gör att de känner att de måste kompensera Gud genom att förtrycka så många andra syndare de kan under dagtid.
     I sina egna stinkande diktaturländer har man väl vilka idiotiska regler som helst utan att folk i den civiliserade världen kan göra så mycket åt det, men det är helt oacceptabelt att man försöker tvinga andra att leva efter tramset. Jag vill i alla fall inte bo på en planet där religiösa galningar dikterar villkoren.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,