2006-01-18

2006-01-18: Brev

Idag kom det ett brev från någon som kallar sig Muhammed Ali och säger sig vara en fattig student, men som troligen bara är en vanlig Torsten:
> vad hände med Påven är en kyckling? var det endast en väldigt kort 
> återuppståndelse? Sen har du inte skrivt på din blogg på 8 dagar har du fått 
> ngn allvarlig sjukdom? varför inte göra en blogg om Hotmail.coms idiotiska 
> spam skydd? Nu kanske du e vettig nog att inte använda denna mail (d.v.s 
> hotmail). men varför måste det vara så att man alltid måste gå och leta 
> efter alla junkmailen efter de mail man finner intressanta och istället i 
> sin reguliära mail box får man lower your tax! Move to Malta! o.s.v? ngn 
> borde göra en aktion mot alla dessa dåliga alternativ på mail marknaden där 
> ute..
> 
> // En fattig student..
Vad hände med påven? Det kan man fråga sig. Det har gått från att dyka upp en per vecka med närmast kuslig punktlighet till att gå hela år mellan uppdateringarna. Jag tror att förklaringen delvis är den samma som gäller för uppehållet i bloggandet.
     Har det verkligen gått åtta dagar? Ja, det verkar vara minst så många. Teorin om en allvarlig sjukdom är inte helt fel. Jag skulle faktiskt vilja skylla på två ganska allvarliga sjukdomar, som kan vara helt ödesdigra för all meningsfull och kreativ verksamhet.
     För det första har jag de senaste dagarna varit drabbad av det som tidigare alltid kallades för influensa, men som nu för tiden kan vara väldigt svårt att skilja från vinterkräksjukan. Jag ska inte göra mig till kvacksalvare genom att försöka diagnostisera mig själv, men jag kan säga så mycket som att jag tror att det har med den gamla goda behovstrappan att göra. När man ligger och drömmer om hur härligt det skulle vara att kunna dricka lite vatten utan att få tillbaka det på en gång, är bloggande inte det första man tänker på. Men jag kan knappast lägga skulden för påvens tynande tillvaro på årets influensaversion.
     För det andra lider jag sedan flera år av den kroniska sjukdomen Heltidsjobb. Den är på intet sätt lika handikappande på kort sikt som influensan kan vara, men på längre sikt slår den det mesta. Jag vet inte riktigt hur man ska förklara detta för en fattig student, men jag ska ändå göra ett försök. Jag tror att en student (i alla fall en som läser något som kräver lite närvaro och/eller självstudier) känner att mängden fritid är betydligt mindre än den var under gymnasietiden och tycker att det var synd att man inte hade vett att uppskatta hur bra man hade det då. Precis som man på gymnasiet insåg att man inte visste hur bra man hade det när man klagade över mängden hemarbete på högstadiet. Heltidsjobb är helt enkelt nästa steg på den vägen och jag hoppas att jag inte behöver få reda på vad som kommer att få detta att framstå som rena rama semestern, vilket skoltiden faktiskt gör. Jag misstänker att det inträffar när man skaffar barn.
     Så var det med den saken. Nu över till ditt huvudärende. Jag har inte använt Hotmails spam-skydd, men efter att ha använt andra Microsoftprodukter dagligen under långt över ett decennium känner jag att jag kan förkasta den här osedd. Det finns t.ex. mycket att säga bara om något så enkelt som sökfunktionen i Windows XP, men jag ska försöka låta bli. Personligen använder jag SpamAssassin och tycker att den fungerar bra i de flesta fall. Jag är ledsen att jag inte kan vara mer hjälpsam i din kamp mot ondskans imperium, men du kan ju glädja dig åt att dina åsikter i alla fall är vidarebefordrade.
     För mig är Hotmail något man använder när man vill vara anonym. Om man till exempel vill framföra åsikter som är så barnsliga att man egentligen inte riktigt vill stå för dem kan man hitta på en fånig pseudonym, som "Edward Blom", skaffa ett Hotmail-konto och skrika loss utan att behöva ta något ansvar alls för sina otidigheter. Och det är väl okej att vissa gör så om de tycker att det är kul. Det blir riktigt tråkigt först när folk börjar ta dem på allvar.
     Så fick jag det sagt också. Tack för det, du fattiga student!

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,